понеделник, 21 януари 2013 г.

Учи мама, за да не работиш!

  "Учи мама, за да не работиш!". Тази народна "мъдрост" винаги ме е впечатлявала и щом  профуча покрай мен вниманието ми бе привлечено на мига. Оказа се, че дочувам разговор между баба и внуче. Детето, момченце на около 7-8 годинки, явно не за първи път чуваше тези думи, защото побърза да се нацупи и да изрече "Да, знам,знам."..
     И после се чудим защо обществото ни е толкова сбъркано. С тази интересно възпитателни методи ще има да се маем още дълго. От най-крехка възраст ни се насажда, че трябва да мишкуваме, да бъдем дребни, мързеливи душички. И нещата си отиват по местата им с годините - учим медицина, за да намекваме на пациентите, че е необходимо да се направи едно малко дарение, такава била процедурата; записваме право едва ли не с мечтата един ден да станем адвокати на някоя мутра, защото ще има какво да "киха", или пък съдия, защото все от някоя схемичка ще изкярим; завършваме икономика с надеждата, че ще се набърбакаме в някоя фирма/банка, ще направим някоя врътка и ще смучем, смучем.. 
    Разбира се, че има читави хора. Но заради групата аморални преследвачи на безкрайна власт и несметни богатства, хората започват да имат все по-малка вяра един в друг. В човешката доброта като цяло. Дали резултатът щеше да е същият, ако от съвсем малки ни повтаряха "Учи мама, за да бъдеш полезен на другите; за да изкарваш парите си с честен труд; за да бъдеш професионалист; за да знаеш повече..."?

4 коментара:

  1. Това е положението в 99% от българските семейства!Заради това сме такива калитковци!

    ОтговорИзтриване
  2. Важно е не всички да са такива. Звучи наивно, но ми се ще да вярвам, че ако видят добър пример хората могат да се стремят към промяна. Да, малцина ще бъдат тези обърнали гръб на стадния манталитет, но това е добро начало!

    ОтговорИзтриване
  3. На тази тема е посветен първият разказ от "Богат татко, беден татко". Може да ти е интересно :)
    Право казваш, че днес "учи, мама, за да знаеш повече" не е ценност, за съжаление...

    ОтговорИзтриване
  4. Много съм благодарен за препоръчания разказ. Прочетох го на един дъх и съм възхитен!
    Само по себе си насърчаването да се учи е не просто добродетел, а направо задължение на всеки един родител, но за съжаление често контекстът е толкова себичен и меркантилен, че те отвращава.

    ОтговорИзтриване